Alles over

BDSM

BDSM is een seksuele voorkeur van een seksuele expressie die met wederzijdse toestemming van fysiek opgelegde beperkingen gebruik maakt. Er zijn binnen de BDSM wat basispunten, dominantie door een man het “maledom” of een dominantie door een vrouw het “femdom”.

Wat betekend de afkorting BDSM

BDSM (afkorting voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM)) is een term voor seksuele voorkeuren en rollenspellen die gebruikmaken van opgelegde fysieke beperkingen, intense zenuwprikkels of het spelen van een machtsspel. BDSM omvat een breed spectrum aan activiteiten, interpersoonlijke relatievormen en subculturen.

Bondage is een sadomasochistische omgang met een vastgebonden partner. Of te wel het wegnemen of beperken van bewegingsvrijheid van meestal een onderdanig persoon, waar onder andere kettingen, touw, boeien voor gebruik kunnen worden.

Discipline hangt samen met dominantie. echte of gespeelde bestraffing met strenge gedragsregels. Bijvoorbeeld het controleren van de partner en hier psychologische druk op uit te oefenen door een straf of een beloning te geven.

Sadisme, iemand die (seksuele) genoegen en bevrediging beleeft met daarbij een onweerstaanbare neiging heeft om iemand anders fysiek en mentaal te kwellen of te pijnigen.

Masochisme is een onderdanig persoon die (seksueel) plezier kan ontlenen aan het onderwerpen van pijn. Hij of zij heeft hier toe de eigenschap of de mogelijkheid.

Vormen

Bondage is het verminderen van de bewegingsvrijheid van de partner middels bijvoorbeeld touw, boeien of restrictieve kleding. Discipline is het geven van opdrachten, eventueel met echte of gespeelde bestraffing. Dominantie en submissie is het uitoefenen van, of zich onderwerpen aan macht, vaak in de vorm van rollenspel. Sadomasochisme tot slot is het genieten van het veroorzaken (sadisme) of ondergaan (masochisme) van pijn.

Attributen 

Bij BDSM kan gebruik worden gemaakt van speciaal daarvoor gemaakte seksspeeltjes, bijvoorbeeld instrumenten die de vrijheid beperken (zoals halsbandhand- en voetboeienandreaskruis, touw en mondknevel), penetrerende speeltjes (zoals buttplugdildo en vibrator), instrumenten om mee te slaan (zoals canebullwhipsingle tail, plak, gesels), de huid te pijnigen (gesmolten was, elektrospeeltjes zoals elektrische vliegenmepper, laagspanningsapparatuur en violet wandtepelklemmen) en instrumenten om de huid te doorboren of te besnijden zoals medische naaldennietpistolen en messen. Ook huishoudelijke objecten kunnen als speeltje worden gebruikt, bijvoorbeeld pollepelsboterkwastjesuienkamwasknijpers of ijsblokjes.

In een onderzoek in Vlaanderen door het psychiatrisch onderzoekscentrum van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Forensisch Centrum (UZA) werden attributen door beoefenaars als volgt gerangschikt volgens gebruiksfrequentie[1]

  1. ijsblokjes
  2. gebruik van blinddoek
  3. gebruik van handboeien/touw
  4. slaan met zweep
  5. gebruik van wasknijpers, tepelklemmen, kaarsvet

Levenswijze

BDSM kan in slaapkamercontext beoefend worden, maar ook als een levenswijze waarbij het een plaats inneemt in het dagelijks leven. Er bestaan hier verschillende gradaties in. De 24/7-relatie is een relatie waarbij de dom de sub 24 uur per dag, 7 dagen per week domineert, maar zonder dat dit werk, studie en familiebanden al te zeer beïnvloedt. Men houdt hierbij vaak nog wel de mogelijkheid open om als gelijken met elkaar te praten en de sub heeft meestal ook nog wel enige inspraak in wat er wel of niet gebeurt. Een extremere variant is TPE (Total Power Exchange), waarbij de totale macht in handen van de dominant is en hij of zij dus over ieder aspect van het leven van de onderdanige kan beslissen.

Veiligheid

Sommige spelvormen brengen (soms forse) risico’s met zich mee. Minimaliseren van deze risico’s is belangrijk. Enkele gebruikte termen voor aandachtspunten zijn “R5V” (Respect, Vertrouwen , Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Voorzichtigheid en Vrijwilligheid), de “3V’s” (Veilig, Verantwoord en Vrijwillig, afgeleid van het Engelse Safe, Sane & Consensual) en RACK (Risk Aware Consensual Kink), waarbij de nadruk ligt op het in ieder geval zich bewust zijn van de risico’s die worden genomen.

Er kan een veiligheidscode of safeword voor de onderdanige worden afgesproken om het spel acuut te beëindigen in het geval dat er iets misgaat dat de ander niet ziet of er een harde grens wordt overschreden. Er kunnen ook vooraf de grenzen besproken worden waarbinnen het spel zich zal afspelen. Soms wordt daarbij gebruikgemaakt van een checklist.

Join Pinkypepper

Word nu gratis lid van de Stoutste Community van Nederland

Word een Held!

Help PINKYPEPPER om de aller grootste te worden. Steun ons met een klein bedrag en word een echte HELD!

steun ons

PINKYPEPPER © 2020